Keramické obklady RAKO zůstaly doma: V novém rakovnickém aquaparku

                                                                          

 
Nový aquapark v Rakovníku, nazvaný zkratkou a zároveň 
přesmyčkou prostě Aquaprak, možná zdálky dokonce klukovský prak leckomu připomene. Tobogánová věž vzhůru se rozšiřujícího tvaru s dřevěným obložením ční do výšky téměř 17 metrů. Tvoří tak dominantu objektu, který byl novoročním dárkem občanům Rakovníka a okolí, neboť právě začátkem letošního roku byl po rekonstrukci otevřen. Značka keramických obkladů RAKO, které se v Rakovníku začaly vyrábět právě před 137 lety, v aquaparku nechybí. Ačkoli se keramické obklady RAKO dnes vyvážejí do 92 zemí světa, tentokrát zůstaly doma. Postarali jsme se o dodávku obkladů a pečlivě jsme sledovali průběh stavby a jednotlivé fáze obkladačských prací. Zúročili jsme tak své četné zkušenosti z předchozích podobných vodních staveb právě v rakovnickém aquaparku.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nový rakovnický aquapark vznikl rozsáhlou rekonstrukcí a přestavbou krytého plaveckého areálu, jehož provoz byl zahájen už roku 1983. V roce 2014, kdy proběhla sanace železobetonových nosníků ve střešní konstrukci nad bazénovou halou, bylo zároveň rozhodnuto, že objekt projde nezbytnou zásadní rekonstrukcí a modernizací.

     


Nový rakovnický aquapark byl po dvouleté přestavbě otevřen na začátku roku 2020. Vnitřní část s klasickým plaveckým bazénem délky 25 m a dětským výukovým bazénem s hloubkou 0,6 m - 0,8 m byla nově doplněna o divokou řeku s houpacími zálivy, brouzdaliště pro děti, dvojici vířivek, Kneippův chodník, parní lázeň a dvojici tobogánů o délkách 84 m a 53 m. Odděleně jsou umístěny dvě sauny s odpočívárnou a ochla­zovacími bazénky. V letní venkovní části se nachází další pětadvacetimetrový plavecký bazén a dětské brouzdaliště.

 „Jakkoliv se dnes zdá návštěva aquaparku samozřejmá, cesta byla plná nástrah, překážek a také rozcestí, na kterých bylo potřeba učinit mnohá rozhodnutí,“ uvádí Ing. arch. Jana Jirátková, vedoucí odd. rozvoje města a investic města Rakovník a dodává:„Za to, že si dnes můžeme užít vodních radovánek, musíme poděkovat mnoha lidem, kteří přiložili k dílu ruku, myšlenku nebo dobrou radu. Velký dík patří dodavateli, Sdružení firem VW Wachal a Moravostav Brno, který s námi celou cestu samotné rekonstrukce prošel při vynaložení mnoha sil.“

 

V jednom designu všechny třídy protiskluznosti

Z hlediska výběru keramických obkladů a dlažeb je bazén koncipován tak, aby kromě atraktivního vzhledu byly povrchy vysoce funkční, tedy dobře čistitelné a hlavně bezpečné. Vysoce slinuté keramické glazované dlaždice RAKO ze série Cemento dodaly podlahám vzhled betonové stěrky. Série nabízí v jednom designu širokou škálu druhů povrchů v různých třídách protiskluznosti (R9, R10 i R11, pro bosou nohu A, B i C), což je její velká výhoda. Na jedné straně to umožňuje plnit dokonale technické normy protiskluznosti i v tak náročném prostředí, jako je veřejný bazén, a na straně druhé nabízí totožný vzhled všech druhů povrchů. Podlaha tak nádherně plyne prostorem, vede vás od vstupní haly, chodbami, sociálním zázemím včetně sprch až do bazénové haly. Povrch dlaždic série Cemento je hladký, protiskluznost tedy zajišťuje výhradně posyp v podobě speciální granílie.

 

Nejvyšší stupeň protiskluznosti pro okolí bazénu nad rámec normy

Ve vstupní hale a v suchém prostředí jsou položeny dlaždice Cemento formátu 30 x 60 cm s protiskluzností R9, odpovídající normě. Stejným materiálem jsou zde obloženy také stěny. Do bazénové haly byl projektovým týmem značky RAKO nad rámecnormy po dohodě s investorem navržen nejvyšší stupeň protiskluznosti R11/C s ohledem na maximální bezpečí návštěvníků.

   


V prostorech u výstupních žebříků nahrazuje velký formát mozaika 5 x 5 cm, rovněž ze série Cemento. Jde o funkční prvek zohledňující velké množství vody, které při opouštění bazénu stéká na podlahu a může snížit protiskluz. Mozaika má oproti velkému formátu vysoký podíl spár, které pomáhají vodě odtéct. Volba mozaiky je tak dalším krokem k vyšší bezpečnosti návštěvníků, kteří se tu mohou cítit komfortně. Ze stejného důvodu byly mozaiky navrženy také pro podlahy ve sprchách a v okolí vodních atrakcí.

 

Vany bazénů z hutných dlaždic

Všechny bazénové vany jsou provedeny z dlaždic série Color Two formátu 20 x 10 cm, R10/B, především v odstínech tyrkysové (vnitřní bazény) a modré (venkovní bazény). Nášlapy schodů do vody a borty, na kterých stojí skokanské můstky, tvoří hutné dlaždice ColorTwo formátu 10 x 10 cm s protiskluzem C podle platné normy.

Obklady stěn ve sprchách a dalších řešených prostorech tvoří glazované hutné dlaždice ze série Color Two. Zvolená minimální otěruvzdornost PEI 3 znamená, že povrch odolá bez problémů i silnému chemickému čištění. Stěny a většinu sloupů v bazénové hale pokryly dlaždice série Cemento s barevnými akcenty tvořenými mozaikou 5 x 5 cm ze série ColorTwo. Zajímavostí pokládky je různá tloušťka zvolených materiálů (Cemento 10 mm, Color Two 7 mm), vyžadující znalost i precizní práci při provádění ze strany obkladačů.

     


Mozaikové obklady s 
ručně vytvořeným originálním prvkem

Obklad divoké řeky tvoří drobná keramická mozaika, která pokryla oblé tvary prvku. Jde o glazované hutné dlaždice ze série Color Two formátu 2,5 x 2,5 cm. Zajímavostí tohoto obkladu je naprostá originalita vzhledu. Kladeči totiž při práci z každého setu bílé mozaiky 30 x 30 cm vyloupli několik kostiček a ručně místo nich vložili kostičky z tyrkysové mozaiky. Tento originální povrch má jen rakovnický aquapark. Při obkladu vířivek byla použita mozaika Allegro 2,5 x 2,5 cm v odstínech hnědé a oranžové ze série Pool.

   


Bazénové tvarovky
jsou ze série RAKO POOL

Všechny funkční bazénové keramické tvarovky RAKO jsou ze série Pool. Voda, která opustí bazén mimo přelivovou hranu, se nesmí vrátit zpět do bazénu, což řeší spád směrem k odtokovému sběrnému žlábku. Odtokový kanál na špinavou vodu ze série Pool je účelově vyroben jako širší a otevřenější tak, aby vynikal maximálně snadnou čistitelností. Přelivové hrany plaveckého vnitřního i venkovního bazénu tvoří tvarovky Zürich s protiskluzností C a přelivové hrany dětského a výukového bazénu nižší tvarovky Finland, opět s nejvyšším stupněm protiskluznosti. Keramické výrobky pro bazény jsou doménou značky RAKO.

 

 

Zveřejněno 3.4.2020